دانشگاه کردستان فعالیت خود را به عنوان دانشسرای عالی سنندج وابسته به دانشگاه تربیت معلم تهران در سال تحصیلی 1353-1352 آغاز کرد و برای اولین بار در رشتهی ریاضی اقدام به پذیرش دانشجو نمود. در ادامهی همان سال به یکی از پردیس های دانشگاهی دانشگاه رازی تبدیل شد و از آن به بعد دانشکدهی تربیت معلم سنندج نامیده شد. با گسترش فعالیتهای آموزشی و انجام تحقیقات در مجموعهي زیادی از رشتهها، وزارت فرهنگ و آموزش عالی در سال 1370 به دانشکدهی تربیت معلم سنندج، رتبهی دانشگاهی اعطا کرد و از آن تاریخ به عنوان دانشگاه کردستان فعالیت خود را در چهارچوب دانشگاهی مستقل آغاز نمود. از آن زمان تا کنون طیف وسیعی از دورههای آموزشی در سطوح مختلف به لیست برنامههای تحصیلات تکمیلی دانشگاه اضافه شده است که شامل دورههای پسا دکتری در گروه شیمی میباشد.
درحال حاضر در دانشگاه کردستان نزدیک به 9000 دانشجو مشغول به تحصيل هستند که حدود 25 درصد از آنها دانشجويان تحصیلات تکمیلی میباشند. این دانشگاه دارای 8 دانشکده و 45 گروه آموزشی در 170 رشته در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری است. علاوه براین 339 عضو هیأت علمی تمام وقت در این دانشگاه مشغول به خدمت هستند که بیش از 95 درصد از آنها دارای درجه علمی استادیاری و بالاتر (16 استاد و 68 دانشیار) میباشند. همچنین عدهای از اساتید به صورت پاره وقت در دانشگاه مشغول به تدریس هستند. تعداد کل کارمندان در قسمت اداری 385 نفر میباشد.
در حال حاضر دانشگاه دارای 8 پژوهشکده و 5 مجله علمی است. علاوه بر این، دانشگاه کردستان آزمایشگاههای تحقیقاتی و آموزشی فراوانی را برای کمک به دانشجویان و اعضای هیأت علمی در تمام دانشکده ها دایر کرده است.
دانشگاه دارای ساختار اداری غیر متمرکز است که توسط هیأت امنا (بالاترین مقام را در دانشگاه داشته و به پیشرفتهای آتی آموزشی، پیشبینیهای مالی و دیگر برنامههای مهم دانشگاه نظارت میکند). رئیس دانشگاه، 5 معاون، هیأت مدیران و مشاوران دانشگاه اداره میشود.